Helsingin sanomat Lukijan mielipide

Pitkät työurat edellyttävät urafiksausta.

22.3. 2:00

ELÄKKEELLE siirtymisen ikä nousee. Yhä useampi jatkaa työelämässä eläkeiästä piittaamatta. Trendi on erinomainen monestakin näkökulmasta: pitkät urat ovat täsmälääkettä työvoimapulaan, työ sitoo ihmisen osaamisen kautta yhteiskuntaan ja tuo vaurautta.

Pitkät työurat edellyttävät urafiksausta, millä tarkoitan työn itsearviointia. Työuran alussa on tärkeää, että onnistut löytämään kiinnostavan alan. Työhön kiinnittyminen edellyttää, että tunnistat sen kaikenlaisen sälän keskeltä juuri ne sinulle merkitystä tuovat asiat. Suosittelen kärsivällisyyttä. Työ alkaa kantaa, kun kokemuksesi karttuu ja voit olla muille hyödyksi.

Jos haluat perustaa perheen, työ ei saa tulla esteeksi. Työpaikan takia ei perheen perustamista kannata lykätä eikä lapsilukua rajoittaa. Ruuhkavuosien elämä on kaksijakoista: kiinnitytään sekä perheeseen että työhön. Perhe tulee nähdä koko elämänmittaisena voimavarana ja työ perhevapaiden kautta joustavana. Vapaalla ollessa työhön paluu kannattaa pitää mielessä ja seurata alan kehitystä.

Työssä ei kannata tylsistyä.

Työhön leipääntymistä tulee välttää tekemällä aika ajoin urafiksausta: rehellinen arvio siitä, jaksanko tässä työssä vielä vuosikymmeniä. Osaamisen päivittäminen, uranvaihto ja uudelleenkoulutus tulevat punnittaviksi. Työssä ei kannata tylsistyä vaan lähteä hakemaan uutta innostusta ja energiaa. Aikuiskoulutustuki poistuu, mutta uskon, että saamme tähän toimivamman instrumentin. Sitä tarvitaan!

Missä tahansa työuran vaiheessa voi tulla työkykyongelmia. Urafiksausta tehdään silloin yhdessä työterveyshuollon kanssa. Toivon, että työterveyshuolto ottaa sen työkalupakkiinsa. Eläke ei voi olla tavoite. Suosittelen urafiksausta kaikille työelämässä puurtaville.

Marketta Rantama

yrittäjä, ikäjohtamisen asiantuntija, Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.