”Nythän sinulla alkoivat kissanpäivät”, totesi tuttava tuoreelle eläkeläiselle kateuden värinä äänessään. Eläkeaika työstä vapaana ansaittuna etuna siintää monen työssä puurtavan mielen sopukoissa. Kannattaako hanskoja kuitenkaan laittaa naulaan heti, kun vanhuuseläkepäätös on saatu ja työeläkekortti kiiltelee lompakossa? Alku tuntuu pitkältä lomalta, mutta eläkeläisen identiteetti ennen pitkää vieraalta.

Työnteko vanhuuseläkkeen rinnalla

Eläketurvakeskuksen (ETK 4/2023)  mukaan noin kolmannes (34 %)  palkkatyöstä vanhuuseläkkeelle siirtyneistä jatkaa työntekoa jossain muodossa. Työ tuo merkityksellisyyttä ja sosiaalisia kontakteja, osa työskentelee taloudellisten syiden vuoksi. 16 % vanhuuseläkkeelle siirtyneistä haluaisi työskennellä. He kokevat, ettei sopivaa työtä ole tarjolla tai heitä ei palkata iän perusteella. Harva kokee osaamisen, terveydentilan tai perhetilanteen esteeksi työhön paluulle.

Eläkeläisillä on erityinen rooli tämän päivän työmarkkinoilla. Monet heille sopivat työtehtävät ovat itseasiassa piilotyöpaikkoja. Työnantajat eivät hoksaa, että juuri eläkeläinen olisi nopea ja oiva rekrytointi tilkitsemään työvoimatarpeita.  Osa-aikaiset ja määräaikaiset työtehtävät ja erilaiset keikkatyöt sopivat eläkeläisen pirtaan hyvin. Iso osa toimii asiantuntija-ammateissa. Akuuttiin työvoimapulaan voi todellakin löytyä ratkaisu vain puhelinsoiton päästä: kilautus eläkeläiselle, joka tietenkin reagoi oman tilanteensa mukaan – yleensä yhteydenotto koetaan virkistävänä: ”Minua tarvitaan!”

Eläkeläisen mahdollisuuksien työmarkkina

Tuoreelle eläkeläiselle avautuu mahdollisuuksien työmarkkina eläkkeen ohella. Työnteko kannattaa, koska palkka ei vähennä maksussa olevan vanhuuseläkkeen määrää, vaan kerryttää sitä tiettyyn ikärajaan asti lisää. Turhaan pelätään verotuksen nielaisevan lisätulot. Eläkeläinen hyötyy eläketuloihin suunnattujen verovähennysten lisäksi myös palkansaajan vähennyksistä (Veronmaksajat.fi Töissä eläkkeellä -opas).

Kysymys on eläkeläisen rohkeudesta lähteä hakemaan työtä. Otollisin hetki on juuri eläkkeelle siirtymisen jälkeen, koska eläkeläisen viitta laskeutuu varsin pian hartioille. Suomessa elää vielä myytti eläkeläisen roolista työelämän taakseen jättäneenä ikäihmisenä, joka voi olla hyvinkin aktiivinen harrastuksissa ja perhepiirissä, mutta ei enää tunnista potentiaaliaan työelämässä. Ympäristö ei järin kannusta työntekoon: “Mitä sinä nyt työtä mietit, sinähän olet eläkkeellä!” Vanhuuseläkeläisiä kohdellaan yhdenmukaisena ryhmänä – mummuina ja pappoina – vaikka henkilökohtaiset vahvuudet ovat 65-vuotiaana huipussaan. Ihmisellä on silloin ainutkertainen mahdollisuus rakentaa omannäköistä elämää.

Eläkkeeltä töihin -tiekartta

Eläkeläisen tiekartta antaa askelmerkit. Ensimmäiseksi tulee arvo vapaus, joka on eläkeläiselämän luksusta.  Konkarilla on osaamista ja tietotaitoa, ja hän itse päättää sen käyttämisestä.  Osaaminen ei todellakaan jää lähtökahveille. Avainsana on itseohjautuvuus. Perinteisen eläkeläisen roolimallin imuun ei kannata lähteä, jos se ei tunnu omalta. Kavereiden kommentit voi jättää omaan arvoonsa.

 

Askelmerkit eläkeläiselle

  • Pohdi, haluatko toimia entisissä tehtävissä  ja käyttää osaamistasi ja kokemustasi, vai haluatko siirtyä toiselle alalle, opiskella lisää.
  • Tunnista vahvuutesi työelämässä ja karista perinteinen eläkeläisen viitta harteiltasi.
  • Selvitä työelämän monet mahdollisuudet, esimerkiksi Duunitori.
  • Löydä sopiva tehtävä.
  • Näin olet uudelleen työssä ja voit nauttia palkasta ja työsuhteen eduista sekä kerryttää lisää eläkettä ja vaurautta tulevaisuuden varalle.

Tutkimusten mukaan  työtä ei tehdä ensisijaisesti pienen eläkkeen vuoksi, vaan pikemminkin oman kiinnostuksen ja motivaation perusteella. Työn tulee olla mielekästä ja joustavaa. Moni haluaa käyttää kertynyttä asiantuntemustaan yhteiskunnan hyväksi. Toki monille lisätienesti on tärkeä toimeentulon ja elintason kohottaja, vaikkapa matkailun mahdollistajana.

On tärkeää, että työhön palaava eläkeläinen perehdytetään hyvin ja hänet otetaan vastaan täysivaltaisena työyhteisön jäsenenä. Eläkeliiton ja Suomen Yrittäjien tekemän tutkimuksen mukaan työnantajat ovat tyytyväisiä eläkeläisiin työntekijöinä. Menestyvät yritykset ja organisaatiot näkevät eri-ikäiset työntekijät voimavarana.

 

Kirjoittaja

Ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, ikäjohtamisen asiantuntija, yrittäjä, YL Marketta Rantama

Yli 40 vuoden työuran jälkeen Marketta kouluttautui digiyrittäjäksi. Vuonna 2023 hän toimi Savon Yrittäjien projektipäällikkönä ”Digistä voimaa työuran jatkoon” -ESR-hankkeessa.

Yhteistyökumppaneina mm. Keva, hyvinvointialueet, seurakunnat, yritykset

Elo-syyskuun taitteessa ilmestyy tietokirja: ”Työn ja eläkkeen rajapinta murtuu – opas esihenkilöille, työntekijöille ja eläkeläisille.

Tarjolla verkkovalmennus yhteistyössä Jukka Toivosen kanssa: Löydä uusi suunta eläkkeellä.

https://www.markettarantama.fi/loyda-uusi-suunta-elakkeella/