fbpx

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa

Hankalan työntekijän siirtäminen eläkkeelle ei korjaa työpaikan ongelmia

Työkulttuuri elää rakenteissa.

19.12.2021 2:00

KUINKA yleistä suomalaisilla työpaikoilla on ikääntyneiden istuttaminen eläkkeen odotushuoneessa, passiivisessa tilassa? Työlle ei enää aseteta tavoitteita, koska eläkeikä ja työntekijän poistuminen häämöttävät näköpiirissä. Jos työntekijä on koettu alisuoriutujaksi tai hankalaksi tyypiksi, esihenkilö ja koko työyhteisö jäävät odottamaan hänen eläköitymistään.

Työntekijä jättäytyy jäähdyttelykierroksille. Eläkkeen odotushuoneessa aikaa kuluttavalle ei aseteta työhön liittyviä tavoitteita. Hänet on helppo unohtaa työn kehittämisestä. Vaikka hänellä olisi arvokasta tietoa, se ei siirry, koska hänestä ei olla kiinnostuneita.

Oikeuttaako ikä ja eläkeiän läheisyys tällaiseen eriarvoistavaan kohteluun? Motivaationsa ja energiansa menettänyt tuleva eläkeläinen ei ole kenenkään etu. Työkulttuuri elää rakenteissa, eikä se korjaannu, vaikka hankalaksi koettu työntekijä saataisiinkin ulkoistettua eläkkeelle.

Marketta Rantama

yrittäjä, ikäjohtamisen asiantuntija, Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

|2022-02-26T09:53:00+02:0026 helmikuun, 2022|Uncategorized|

Tietoa kirjoittajasta:

Ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, yrittäjä. Autan sekä työnantajia että työntekijöitä pitkien ja laadukkaiden työurien saavuttamisessa. Ratkaisuni on konkreettinen ASKEL3- malli, joka lisää esihenkilön ja työntekijän välistä vuorovaikutusta työuran loppuvaiheessa. Malli edistää työn merkityksellisyyden kokemusta ja sitä kautta työhyvinvointia ja tuloksellisuutta. Työnantajalla on käytettävissä pidempään osaavaa työvoimaa, joka on halukas myös jakamaan tietotaitoaan. Osaamispääoma kasvaa ja työntekijät siirtyvät aikanaan hyvillä mielin kolmanteen elämänvaiheeseen ja toimivat entisen työnantajansa brändilähettiläinä. Eläkkeeltä on mahdollista palata työhön.
Go to Top