Haaveilin ennen eläkkeelle siirtymistäni  konsulentin tehtävästä. Olin jo pidemmän aikaa seurannut  sivusta tuote-esittelijän työtä. Hän  kohtaa satoja ihmisiä kauppakeskuksissa, on ystävällinen ja hymyilee – juuri sitä ihmisten kanssa tekemisissä olemista, mistä ulospäin suuntautuneena ihmisenä pidän.  Perehdyin tarkemmin työnkuvaan, mikä saikin lopulta hyllyttämään suunnitelmani. Haasteeksi muodostui tuoretuotteiden säilytys ja kuljetus esittelypaikalle.

En ole haaveideni kanssa yksin.  Eläkeläisten  työntekohalukkuus on kasvussa. ”Kaikki eivät tunnu löytävän sitä omaa työtä, jota eläkkeellä voisi tehdä. Eläkeläisten ja työnantajien tarpeet eivät kohtaa täysin”, sanoo Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen (KL).

Osa palaa  eläkkeeltä töihin entisen työnantajan palvelukseen, osa taas etsii uusia mahdollisuuksia.  ”Yllättävän moni haluaisi tehdä töitä ihan uudentyyppisissä tehtävissä ja toisella työnantajalla. Jos oma työ on ollut hyvin raskasta fyysisesti, halutaan tehdä muuta”, sanoo Pekkarinen (KL).

Eläkeläisen elämään kuuluu vapaus, mikä on parasta tässä elämänvaiheessa. Mutta jo muutaman kuukauden jälkeen sitä  alkaa kaivata merkityksellistä tekemistä. Työkaverit ja työyhteisö kuuluvat menneisyyteen.  Olo tuntuu hämmentävältä – tässäkö tämä nyt oli, millä täytän tyhjiltä tuntuvat päivät?

Vanhuuseläkkeelle siirtyvällä on useiden vuosikymmenten ajalta kertynyttä  kokemus- ja osaamispääomaa.  Sopivalla  uraohjauksella työnteosta haaveileva eläkeläinen  saadaan palautumaan takaisin työmarkkinoille. Itse ratkaisin asian perustamalla oman yrityksen, jossa voin tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä. Rakensin yritykseni liikeidean henkilöstö- ja HR-osaamiseni varaan. Teen työtä uudessa muodossa, mutta aikaisemman kokemukseni pohjalta. Seuraan aikaani ja kehitän edelleen osaamistani.

En ole hetkeäkään katunut yrityksen perustamista. Se on tuonut minulle uusia yhteistyökumppaneita, kiinnostavia kohtaamista ja halun osaltani kehittää suomalaista työelämää. Jokainen ihminen, iästä riippumatta – myös eläkeläisenä, voi löytää  löytää paikkansa tämän päivän työmarkkinoilla. Juttelen edelleen mielelläni konsulenttien kanssa ja huomaan, että monet heistä ovat eläkeläisiä, jotka ovat onnistuneet toteuttamaan haaveensa.

Autan eläkeläisiä löytämään oman paikkansa tämän päivän työmarkkinoilla.

Reilun kaupan tuotteita esittelemässä.

Reilun kaupan tuotteita esittelemässä v. 2019

Marketta Rantama, ikäjohtamisen asiantuntija, ura- ja työhyvinvoinnin valmentaja, puh. 0451253870

www.markettarantama.fi

Lähde Kauppalehti 1.2.2022: Eläkeläiset tekevät yhä enemmän töitä – Yksi tietty ryhmä muita innokkaampi, kirjoittanut Anni Erkko