Haihtuiko työtoverisi etäyhteyden päästä eläkkeelle? Yksi ruutu vähemmän Teams- tai Zoom-palavereissa – onko tällä nyt niin väliä? Hyvä, kun hän nyt pääsi ansaituille eläkepäiville ja sai kunniakkaan mahdollisuuden irrottautua työelämän oravanpyörästä. Eläköityvä on helpottunut. Hän saattaakin todeta esihenkilölleen, ettei tässä nyt mitään muistamisia kaivata. Hyvästi sitten!

 

Niin se sitten lähti eikä työtovereilla ollut tilaisuutta hyvästellä häntä, halauksista puhumattakaan. Siirtymäriiteillä on merkitystä ennen kaikkea eläköityvälle itselleen mutta myös koko työyhteisölle. Viimeisten työpäivien kokemukset jäävät mieleen ja eläköitynyt palaa myöhemmin niihin monta kertaa.

 

Myös työtoverit keskustelevat näistä lähdön tunnelmista. Niiden perusteella voi päätellä paljon työyhteisön toiminnasta ja inhimillisyydestä kuten millaisena olemme nähneet toisemme työkavereina, yhteistyökumppaneina sekä esihenkilö–työntekijä -suhteessa, ehkä myös ystävinä.

 

Lähtöseremonioilla on merkitystä

 

Usein ajatellaan, että näissä lähtöpuheissa käytetään turhia ylisanoja. Seniori jännittää jo etukäteen ja saattaa todeta, ettei mitään puheita tarvita. Entäpä jos luovuttaisiin muodollisista lähtöpuheista, joissa luetaan takellellen lähtijän ansioluetteloa aikajärjestyksessä. Sen sijaan keskityttäisiin, mikä tässä henkilössä on erityistä, mitä me todella jäämme kaipaamaan – ja kiitettäisiin siitä.

 

Aidosta sydämestä tuleva palaute on paikallaan vaikkapa muutamalla korulauseella kuorrutettuna. Eläkkeellelähdön juhlissa ollaan myös toisillemme armollisia. Näin eron hetkellä viimeistään annetaan anteeksi, jos on joskus satuttukin olemaan napit vastakkain.

 

Viimeisen työpäivän lähestyessä esihenkilön kannattaa keskustella seniorin kanssa avoimesti työuran vaiheista ja lähdön tunnelmista sekä tunnustella etukäteen lähtöjuhlaan liittyviä ajatuksia. On arvokasta, että seniorin tarina ja toiveet tulevat kuulluksi. Esihenkilön kannattaa varata keskusteluun reilusti aikaa ja keskittyä kuuntelemaan.

 

Myös ”talon tapa muistamisessa” ja työyhteisön toiveet on syytä kertoa lähtijälle hyvin perustellen. Lähtijän turha vaatimattomuus ei saa olla määräävä tekijä. Huomioimisen muoto ja tapa löytyvät varmasti yhteisen pohdinnan kautta.

 

Etätyöajan erityiskäytännöt

 

Eläkkeelle siirtyminen on iso murrosvaihe ihmisen elämässä. Usein kymmenien vuosien työura sisältöineen, työyhteisöineen ja kokemuksineen on jäämässä taakse. Ei ole oikein, että tämä korona-aika muodostaisi esteen tärkeälle huomioimiselle. Etäyhteyksilläkin voidaan järjestää lämminhenkinen tilaisuus, jossa on puheita, muistamisia ja vaikkapa yhteislaulua.

 

Pieni työyhteisö voi yhä kokoontuakin maskit päällä ja turvavälit huomioon ottaen. Ulkoiluretki nokipannukahveineen laavulla tarjoaa ainutlaatuiset puitteet lähtöjuhlalle. Jokainen tarvitsee huomiota. Joskus se voi olla vaivihkaa lähtijän pöydälle ilmestynyt lahja, kortti ja kukat sekä kutsu työyhteisön yhteiseen juhlaan poikkeusajan jälkeen.

 

Yrityksen yhteiset käytännöt

 

Lähtijän muistaminen ja kiittäminen kuuluvat hyviin organisaatiotapoihin ja ne auttavat myös lähtijää siirtymään uuteen elämänvaiheeseen. Nämä kytkeytyvät henkilöstön yhdenvertaiseen kohteluun, jota työntekijät helposti arvioivat ja vertailevat. Organisaatiossa on syytä laatia yhtenäiset menettelytavat, miten henkilöstöä huomioidaan eläkkeelle siirtymisessä. Onnistunut eläkkeellelähtöjuhla eheyttää myös työyhteisöä eikä vain lähtijän mieltä.

 

Marketta Rantama, YTL, yrittäjä, tietokirjailija, työhyvinvoinnin valmentaja

Tilauslomake: https://www.markettarantama.fi/ilmainenopas/