Meillä jokaisella on henkilökohtainen suhde aikaan. Sekunnit, minuutit, tunnit, vuorokaudet, viikot, kuukaudet ja vuodet mittaavat ajan kulkua säälimättömän tarkasti. Mielemme ei toimi kellon tavoin, vaan se vaeltelee eri aikakäsityksessä. Turhauttavan usein mieli vaeltaa menneessä, sen valinnoissa, ratkaisuissa ja eletyssä elämässä.

Yhtä usein mieli aprikoi tulevaa, ei ehkä systemaattisesti suunnitellen vaan ennemmin tunnepohjalla peläten tai odottaen. Kuitenkin meillä on aina käsillä ja elettävänä vain se hetki ja aika, missä kulloinkin olemme. Sitä ei ole loppumattomasti.

Työaikasäädökset asettavat rajoja työajalle. Nykyään nämä rajat ovat hauraat, ja työ läikkyy vaivattomasti vapaa-ajalle. Etenkin etätyössä työ- ja vapaa-ajan erottaminen vaatii tahtoa sekä toimenpiteitä. Usein mieli askaroi pidempään työasioissa kuin mistä meille maksetaan palkkaa.

Tähän on syynä joko positiivinen tekijä kuten työn imu tai negatiivinen kuten työmäärän runsaus ja pelko, ettei suoriudu kaikista tehtävistä. Mieli saattaa viipyä työpaikan asioissa myös varsinaisesta työstä riippumattomasta syystä. Työpaikan vuorovaikutustilanteet ja toimimaton työyhteisö voivat jäädä mielen päälle vapaa-ajallekin.

Työpaikan asioiden murehtiminen vapaa-aikana pitää stressihormoni kortisolin tason korkeana. Kortisoli syövyttää sisintämme ja varastaa yöunestamme aamuyön tärkeinä palautumisen tunteina. Pahan olon, kiireen, ahdistuksen ja puristuksen vastapainoksi kaipaamme mielihyvää ja rauhaa.

Mikä ja kuka värittää elämäsi värityskirjaa?

Sääteleekö joku toinen elämäsi aikaa? Tunkeutuuko joku toinen pakostakin henkilökohtaiselle aikavyöhykkeellesi? Elämän näkeminen värityskirjana havainnollistaa asiaa. Värittäjä keskittyy ja värittää kohdan valitsemallaan värillä huolellisesti ja tarkasti. Jos johdat omaa aikaasi, toimit samalla tavoin. Keskityt kulloiseenkin hetkeen värittäen sen suunnitelmasi mukaan, vaikka elämässä on turbulenssia.

Työpaikan värikartta luo pohjan työaikasi väreille. Henkilökohtaisen aikasi värit ovat oman mielesi mukaiset. On tärkeää, että elämäsi värityskirja on omannäköisesi. Jos toiset tunkevat alueellesi, tulee sotkuisia värejä eivätkä rajat pysy selkeinä. Suttuinen kuva hävittää mielekkyyttä.

Uusi ulottuvuus avautuu, kun elämä hahmottuu kokonaisuutena. Jokainen johtaa lähtökohtaisesti omaa elämänmittaista aikaansa. Jos olet työstäsi innostunut, saatat luovuttaa kaiken aikasi työnantajallesi. Aivosi raksuttavat ratkaisuja työpaikan ongelmiin lenkillä ja saunassa. Tunnet itsesi energiseksi ja innostuneeksi. Huolen vyöhykkeelle nousee kuitenkin pari kysymystä: hyväksyykö perheesi tämän ja olethan todella vapaaehtoisesti luopunut muusta elämästä?

Aika on ystäväsi ja sitä pitää kohdella kuin ystävää – olipa kyse työ- tai vapaa-ajasta. Elämä hengittää palautumisjaksojen kautta tuottaen energiaa. Kyse on elämän kokonaisuuden tasapainosta – siitä, että sinä itse johdat aikaasi ja mielesi toimintaa. Kannattaa pohtia, onko elämäsi värityskirjan sivut juuri sinulle mielekkäitä, tuottaako työsi sinulle tyydytystä ja onko nykyinen työyhteisösi sinulle juuri oikea paikka? Värityskirjan sivuja voi vaihtaa! Työtäkin voi tuunata tai vaihtaa.

Oman elämäsi johtajana juuri sinulla on oikeus tehdä valintoja.