Aika on ystäväsi

 

 p1010905

Meillä jokaisella on henkilökohtainen suhde aikaan. Sekunnit, minuutit, tunnit, vuorokaudet, viikot, kuukaudet ja vuodet mittaavat ajan kulkua säälimättömän tarkasti. Mielemme ei toimi kellon tavoin: mieli vaeltelee eri aikakäsityksessä. Turhauttavan usein se vaeltelee menneessä ajassa, sen valinnoissa, ratkaisuissa ja eletyssä elämässä.  Yhtä usein mieli aprikoi tulevaa – ei ehkä sitä systemaattisesti suunnitellen vaan ennemminkin tunnepohjalla joko peläten tai odottaen. Kuitenkin meillä on aina käsillä ja elettävänä juuri vain se hetki, missä kulloinkin olemme.

 

Työaikasäädökset asettavat rajoja sille ajalle, jota käytämme työnantajamme hyväksi. Nykyään nämä rajat ovat hauraat, ja työ läikkyy vaivattomasti vapaa-ajalle.  Usein mieli askaroi pidemmän rupeaman työasioiden parissa, kuin mistä meille maksetaan palkkaa. Tähän on syynä joko positiivinen tekijä, kuten työn imu, tai sitten negatiivinen tekijä kuten työmäärän runsaus ja pelko siitä, ettei suoriudu kaikista tehtävistä. Mieli saattaa viipyä työpaikan asioissa myös varsinaisesta työstä riippumattomasta syystä: työpaikan vuorovaikutustilanteet ja toimimaton työyhteisö heijastelevat mielemme toimintaan myös vapaa-aikana.

 

Työpaikan asioiden murehtiminen vapaa-aikana pitää stressihormonin, kortisolin tason korkeana.  Kortisoli syövyttää sisintämme ja varastaa yöunestamme aamuyön tärkeinä palautumisen tunteina. Pahan olon, kiireen, ahdistuksen ja puristuksen vastapainoksi kaipaamme mielihyvää ja rauhaa.

 

Sääteleekö joku toinen elämäsi aikaa? Tunkeutuuko joku toinen pakostakin sinun henkilökohtaiselle aikavyöhykkeellesi? Elämän näkeminen värityskirjana havainnollistaa asiaa: värittäjä keskittyy ja värittää kohdan valitsemallaan värillä huolellisesti ja tarkasti. Jos johdat omaa aikaasi, toimit samalla tavoin. Keskityt kulloiseenkin hetkeen värittäen sen suunnitelmasi mukaan, vaikka elämässä on turbulenssia. Työpaikan värikartta luo pohjan työaikasi väreille. Oman henkilökohtaisen aikasi värit ovat mielesi mukaiset. On tärkeää, että elämäsi värityskirja on sinun näköisesi. Jos toiset tunkevat alueellesi, tulee sotkuisia värejä eivätkä rajat pysy selkeinä. Suttuinen kuva hävittää mielekkyyden ja sähläys lisääntyy.

 

Elämän näkeminen kokonaisuutena avaa uuden ulottuvuuden. Jokainen itse johtaa omaa elämänmittaista aikaansa. Jos olet työstäsi innostunut, saatat luovuttaa kaiken aikasi työnantajallesi, missä ei lähtökohtaisesti ole mitään vikaa.  Aivosi raksuttavat ratkaisuja työpaikan ongelmiin lenkillä ja saunassa. Tunnet itsesi energiseksi ja innostuneeksi. Huolen vyöhykkeelle nousee pari kysymystä: hyväksyykö perheesi tämän, ja olethan todella vapaaehtoisesti luopunut muusta elämästä?

 

Aika on ystäväsi ja sitä pitää kohdella kuin ystävää – olipa sitten kyse työajasta tai vapaa-ajasta. Elämä hengittää palautumisjaksojen kautta tuottaen virtaa ja onnellisuushormonia.  Kysymys on elämän kokonaisuuden tasapainosta – siitä että sinä itse johdat omaa aikaasi ja oman mielesi toimintaa. Kannattaa pohtia, onko elämäsi värityskirjan sivut juuri sinulle mielekkäitä – tuottaako työsi sinulle tyydytystä ja onko nykyinen työyhteisösi sinulle juuri oikea paikka?  Värityskirjan sivuja voi vaihtaa! Työtä voi tuunata tai vaihtaa.  Oman elämäsi johtajana juuri sinulla on riittävästi rohkeutta tehdä valintoja.