Erityinen nuori työntekijä

Kävin laboratoriossa, missä nuori kesätyöntekijä otti näytteet. Huomasin hänen selailevan manuaaleja ja valmistelevan huolella näytteen ottoa. Työ ei selvästikään ollut rutiinia, mutta asenne oli jo viritetty hyvän asiakaspalvelijan taajuudelle. Hän kertoi valmistuvansa vuoden lopussa laboratoriohoitajaksi/bioanalyytikoksi. Ilmaisin tyytyväisyyteni saamaani palveluun ja totesin hänen olevan oikealla alalla.

Olen kesän aikana kiinnittänyt huomiota nuoriin työntekijöihin kassoilla, ravintoloissa, korjaamoissa ja ylipäätään, missä olen liikkunut. Kesätyöntekijät ja harjoittelijat ovat pätkätöissä.  Työsuhteen määräaikaisuus ei edistä työidentiteetin muodostumista, jos ajatellaan, että kuka tahansa pystyy sinut korvaamaan. Vahvistus, että olet erityisen hyvä, kantaa pitkälle.  Työuran alussa saatu myönteinen kokemus on nuoren tulevaisuuden kannalta merkittävä.

”Oletpas sinä nopea kassa!”

”Sinullahan on asiakaspalvelu hyvin hanskassa!”

”Sainpas sinulta hyviä neuvoja – hienoa, että olit täällä!”

”Hommasta ei olisi tullut mitään, jos en olisi sinulta saanut näin hyvää apua!”

Tuntemattoman asiakkaan myönteinen palaute jättää nuorelle muistijäljen koko työelämän varalle. Tämä kartuttaa voimavaroja, joita tarvitaan myöhemmin niin työnhaussa kuin erilaisilla työpaikoillakin.

”Minä pärjään, minä olen hyvä tässä, minä olen erityinen.”

Tsempataan nuoria menestykseen!

2 vastausta artikkeliin ”Erityinen nuori työntekijä

 1. Juho Kamula

  Sitran Ratkaisu100 -hanke on hieno kilpailu, jossa eri tiimit mittelevät yhteiskunnan suurimman haasteen (miten kaikkien osaaminen saadaan käyttöön yhteiskunnassamme) voittamiseksi.

  Eräs todella lupaava hanke on haaste.io. Siinä viisihenkinen tiimi tavoittelee erityisesti niiden nuorten osaamisen tunnistamista ja huomiontia, jotka jäävät tällä hetkellä tyystin varjoon. Mahtava idea, joka perustuu siihen, että jokaisen ihmisen lahjakkuuden löytyminen on mahdollista sekä elintärkeää hänen ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.

  https://ratkaisu100.fi/tiimit/artikkeli/haaste-io-jotta-kaikki-maailman-nuoret-loytavat-lahjakkuutensa/6388384

  1. kaisumarketta Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos Juho kommentistasi. Toimitan sen Minnalle (minna@kumous.com), joka askaroi enempi näiden asioiden parissa. Jatketaan Juho yhteistyötä työaikakysymyksen kanssa. Olen todella kiinnostunut tutkimuksestasi.

Kommentointi on suljettu.